BeneLUZ: O Wielkanocy w Antwerpii

BeneLUZ: O Wielkanocy w Antwerpii
Czy w Antwerpii można poczuć świąteczny klimat tak,  jak w polskich domach? Wielkanoc w Belgii to przede wszystkim czas rodzinnych spotkań przy poszukiwaniach czekoladowych jajek, które zajączek wielkanocny zostawia w ogrodach, parkach i … czasem nawet w kościołach. Tak Wielkanoc wyobraża sobie redakcja Radia Luz. Jakie tradycje w rzeczywistości nie przeszły do lamusa?

 
Do tradycyjnych potraw należy głównie jagnięcina, ale także quiche i pain perdu. To ostatnie oznacza niewiele więcej, niż francuski tost. Czas nadrobić belgijskie braki. Słuchaj Dzieje się codziennie 15.00-17.00 na antenie Radia LUZ, a kolejna relacja Julii Iwanow już za dwa tygodnie!

 

Julia Iwanow, Julianna Kaszewska, Dominika Tatuch