Konferencja „Człowiek Żywność Zdrowie” we Wrocławiu
Studenci, naukowcy i specjaliści. Wszyscy zainteresowani tematyką zdrowej żywności i środowiska, w którym żyjemy, zgromadzą się 16 marca podczas wyjątkowej konferencji naukowej.
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, przy pl. Grunwaldzkim ruszy III Międzynarodowa Konferencja „Człowiek Żywność Zdrowie". Kluczem do dyskusji w ramach wydarzenia jest coraz częściej powtarzane hasło: jesteś tym, co jesz.
Jednym z ważniejszych wątków poruszanych przez prelegentów będzie projekt Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia, zakładającym zmiany w regionie, które przyczynią się do zwiększenia jego konkurencyjności co do produkcji zdrowej i naturalnej żywności na skalę światową.
Podczas dwudniowego wydarzenia odbędzie się 6 sesji, wśród których znajdą się np. "Trendy w produkcji żywności i żywieniu", "Współczesne spojrzenie na dbałość o zdrowie", "Substancje biologicznie czynne – modulujące działania żywności". Wystąpią przede wszystkim reprezentanci Uniwersytetów Przyrodniczego i Medycznego we Wrocławiu, a także naukowcy m.in. z amerykańskiego Michigan Institute of Medicine and Biological Sciences, czeskiego Charles University oraz słowackiego University of Agriculture in Nitra.
Szczegóły na stronie www.manfoodhealth.umed.wroc.pl.