Powstał "Wrocław na Widelcu", czyli kulinarny przewodnik po stolicy Dolnego Śląska
Historia Wrocławia nie należy do prostych. Zarówno pod względem politycznym, jak i kulturowym. Z drugiej strony jest w nim obecnie duża grupa ludności napływowej z innych miejsc Polski. Łatwo zgadnąć, że równie skomplikowana jest więc kuchnia, jaką kultywuje się w stolicy Dolnego Śląska. Stąd pomysł, by jakoś ją zsystematyzować.
25 października miała miejsce premiera przewodnika Wrocław na Widelcu. Opracował go Robert Makłowicz wraz ze zmarłym niedawno dziennikarzem, Piotrem Bikontem.
Podręcznik został wydany we wspólpracy z władzami miasta. Jest integralną częścią festiwalu Europa na Widelcu i jego zadaniem jest promować zdolnych, wrocławskich restauratorów, których jest coraz więcej. Jednak, jak mówi Robert Makłowicz, Polacy wciąż nie wiedzą, czym ta nasza, polska kuchnia właściwie jest.
Na Dolnym Śląsku rozkwit przeżywają stare tradycje produkcji jedzenia, a i świadomość konsumentów rośnie. Europa na widelcu to obecnie jeden z największych festiwali kulinarnych w Polsce.