Projekt Biofoodpack – jak pakować, żeby nie umrzeć

I nie chodzi tu wyłącznie o śmierć planety. Opakowania biodegradowalne to fajna sprawa dla przyszłych pokoleń bez zaśmieconej Ziemi. Ale opakowanie z którego wyciągamy przepyszne kanapeczki z hummusem, ogórkiem, solą i pieprzem mogą wydzielać substancje niebezpieczne dla konsumenta. A po co wzbogacać idealne połączenie kanapki z hummusem, ogórkiem, solą i pieprzem?
Ropa naftowa czy kukurydza? Co jest lepszym materiałem wyjściowym do produkcji opakowań żywności? Dlaczego biodegradowalne musi być drogie i dlaczego studenci lepiej sobie radzą z testowaniem produktów niż pracownicy naukowi opowiada dr Karol Leluk z Wydziału Inżynierii Środowiska PWr, współtwórca projektu Biofoodpack. Rozmawia Anna Geryn i Michał Ciepielski
Testy na Politechnice Wrocławskiej potrwają do kwietnia 2021 r., a cały projekt ma się zakończyć w październiku 2021 r.