Majóweczka z Radiem LUZ
Można na przykład taką cukinię z odrobiną oliwy. Albo szparagi skropione sokiem z cytryny. Można tofu, można tempeh, można boczniaki; można też mięsne zamienniki wegańskich potraw. Ktoś zapyta: a na przykład takie te, ziemniaczki młode, z koperkiem i masełkiem zawinięte w folię aluminiową? Też można. Grillowy ruszt niczym student – nie zna ograniczeń i zniesie wszystko. My postanowiliśmy wrzucić nań garść dobrej zabawy przyprawionej aktualną informacją.
Pod koniec kwietnia 1919 roku, Sejm Ustawodawczy chcąc konstruktywnie wykorzystać korzystną majową pogodę uchwalił Święto Narodowe Trzeciego Maja. Później kolejni legislatorzy dorzucali do pakietu kolejne uroczystości, tylko po to aby wydłużyć czas wolny od pracy. Nie chcemy stawać okoniem wobec historii i tradycji, więc początek maja także spędzamy wśród pagórków leśnych i łąk zielonych, na polach malowanych zbożem rozmaitem (to z Pana Tadeusza jak coś, kochani maturzyści). Ale włączając w ten wędzony czas Radio LUZ nie poczujecie się samotni. Przygotowaliśmy garść wypowiedzianych na głos słów, które bawiąc nauczą, a ucząc – nie znudzą.
Dlatego w trakcie tego przedłużonego weekendu usłyszycie o tym dlaczego maj nazywamy majem, a nie na przykład kwietniem. Dlaczego majówkę nazywamy majówką? Jak można rozpatrywać grillowanie w dziedzinie sztuki? Dla wszystkich tych, którzy akurat tego dnia zdecydują się wybrać na Ślężę, gratką będzie posłuchać o ujęciu Ślęży w kulturze. A tych, którzy preferują swobodny odpoczynek na łące zachwyci poznanie składu łąki i tego co czyni łąkę łąką. Ptaki tworzą łąkę, a co możemy wyciągnąć z ich śpiewu (bądź jazgotu, w zależności od tego o której się wraca do domu) – o tym także będzie. Chociaż radio jest medium słuchowej to w świat zapachów i konkretnych aromatów utożsamianych z majem także się przeniesiemy. Ale bez Saskiej Kępy, to słodka tajemnica Maryli.
O tym jak alkohol wpływa na rozwój mózgu też będzie, bo jednak nie umiemy sobie odmówić delikatnie pasywnoagresywnej wiedzy naukowej.
Dowiedz się więcej i zmajówkuj się razem z nami w poniedziałek i we wtorek między godziną 11:00 i 13:00 oraz 15:00 i 17:00 w trakcie naszych audycji Pełna Kultura i Dzieje się.
Wiadomo, słuchanie radia słuchaniem radia, ale w taką piękną pogodę trudno odmówić sobie jakiejś dobrej imprezy. Tutaj też jesteśmy przygotowani. Drugiego maja widzimy się na Wyspie Tamce, gdzie na scenie Radia LUZ, przepięknie majowy kwiat rodzimego didżeingu pokaże, że miejsce dobrych placków znajduje się nie tylko na talerzu.
To prawdziwy kunszt, tak wykorzystać ruszt.
Smacznego i bezalergicznego!